Des del 2007 el comú d’Encamp ha iniciat l’estudi i l’adequació de diversos orris situats dins de l’espai de Grand Valira, que culminarà amb una ruta turística i esportiva per l’est del país.
↓ Preu i reserves online, més a baix ↓
Al sector oriental de la parròquia d’Encamp, entre la vall dels Cortals i el conegut circ de Pessons, hi ha un conjunt d’orris que s’ha revelat com un tresor del Principat d’Andorra. Amb motiu de la rellevància històrica d’aquestes construccions, l’any 2007, el Comú d’Encamp, amb el suport del Govern d’Andorra, va iniciar la recerca arqueològica a l’orri del Cubil, el qual va ser reconstruït i obert al públic.
Arran de l’èxit, des de l’any 2013 s’ha donat un nou impuls a la iniciativa desenvolupant la creació d’una ruta que agrupa vuit orris i iniciant la recerca arqueològica en dos orris més, a Encenrera i a Emportona.
Els estudis arqueològics que es duen a terme des d’aleshores tenen l’objectiu el coneixement aprofundit d’aquestes construccions, fins ara molt escassament conegudes, amb la finalitat última de mostrar aquest coneixement a la societat.
La Ruta dels Orris és una excel•lent porta d’entrada a les construccions de pedra seca característiques del Pirineu andorrà. Malgrat estar en procés de formació, l’itinerari pot ser realitzat de forma lliure a través dels senders ja traçats d’antic en les valls per on transcorre.
Característiques
La ruta comprèn a l’oest la vall dels Cortals, al centre el sector del Cubil i a l’est la zona d’Encenrera, fins a enllaçar amb la ruta excursionista del circ de Pessons. Es tracta d’un recorregut d’un total de 12,3 km, amb un desnivell mitjà aproximat del 10,4% i un guany/pèrdua d’alçada de 650/651 m. L’altitud dels dos accessos és la mateixa (2.080 m), i l’alçada màxima que s’assoleix és a la collada d’Enradort (2.447 m).
Itinerari
L’itinerari és lineal i pot ser realitzat de forma completa o parcial, ja que compta amb dos accessos principals que permeten recórrer trams parcials des de cadascuna de les entrades.
L’accés occidental se situa al final de la carretera dels Cortals. El vehicle pot aparcar-se a la parada intermèdia del Funicamp. Per altra banda, l’accés oriental es troba a l’estació de Grau Roig, a partir d’on es comparteix el primer tram de la ruta amb la de Pessons, fins a l’Estany Primer.
En temporada estival, a més, es pot optar per prendre el Funicamp fins a la parada final a Solanelles, on hi ha un accés intermedi. També hi ha l’opció de pujar al minibus tot-terreny que des de Grau Roig arriba fins a l’Estany Primer i d’aquí fins a Solanelles, passant pel Cubil.
Inici des dels Cortals
Iniciant la ruta des dels Cortals, en vint minuts s’arriba al primer orri, l’Orri Vell. Només cal una ullada per distingir una enorme pleta per tancar el ramat, una cabana adossada a una gran roca i, en l’extrem nord, una llarga munyidera situada just sobre el riu de les Deveses.
En direcció a la collada d’Enradort, enfilant una rampa de notable desnivell, s’arriba a l’orri d’Emportona, possiblement un dels més bells exemplars. Emportona mostra un conjunt molt ben conservat, amb una pleta central, en el seu lateral oest diverses cabanes i en el lateral est una estreta munyidera. Aquest orri està sent objecte d’excavacions arqueològiques que han descobert una gran cabana de més 40 m² datada com a mínim del segle XVI, així com altres construccions del mateix període i de posteriors (la darrera cabana data del XIX).
Deixant enrere Emportona s’arriba fins als aiguamolls d’Enradort, on hi ha el tercer orri, situat arran d’una tartera i el qual disposa d’una pleta circular. Arran de tartera s’hi pot distingir la munyidera, una cabana i construccions complementàries.
Un cop arribats a la collada d’Enradort es pot contempar el sector del Cubil, que inclou un estany i diversos aiguamolls. Tot just iniciada la baixada cap al Cubil, seguint la pista per a tot-terrenys, a pocs metres del primer revolt hi ha dos orris més: l’alt i el baix de la collada d’Enradort. Tot i estar ben amagats per la gleba, amb atenció poden distingir-se les dues construccions. L’orri baix és molt petit, amb una cabana circular al final de la munyidera.
Baixant fins al llac del Cubil, de seguida es veurà l’orri reconstruït, situat a la riba est. L’edifici principal correspon a una àmplia cabana datada del segle XVIII. Al costat hi ha restes de dues cabanes més, tot voltat per la munyidera i la pleta pel ramat.
Seguint de nou la pista en direcció a l’est, després de pujar la collada del Moretó observarem el sector d’Encenrera, ja prop del circ de Pessons. Arribats a la coma d’Encenrera, al costat sud-oest de l’aiguamoll, hi ha l’orri d’Encenrera. Part important de les seves restes ha estat objecte de recerca arqueològica, gràcies a la qual s’ha descobert una primera cabana que data de mitjan segle XIV, de dimensions grans com la d’Emportona, que va ser abandonada a primers del segle XVII. Al final del mateix segle es va construir una cabana més petita, que acabarà enderrocada després d’un incendi cap a finals del segle XVIII. A mitjan segle XIX es va construir la darrera cabana, que va ser usada com a mínim fins a la dècada de 1960.
L’estudi de l’orri d’Encenrera també ha permès descobrir restes d’època romana al lloc on mil anys després es van construir les cabanes. La recerca fins ara ha identificat dos forns d’un establiment que es dedicava ben probablement a la recuperació d’or. Es tracta de restes molt rellevants per la seva singularitat, ja que hi ha pocs casos similars en tot l’Imperi Romà.
Des d’Encenrera l’itinerari enllaça amb la ruta senderista de Pessons a través de l’estany Forcat, el segon estany de Pessons. Ben a prop de l’estany s’ha localitzat un orri que compta amb una petita munyidera i una cabana, exemple de l’existència d’orris de petites dimensions.
A partir d’aquest orri, el circuit enllaça amb la ruta de Pessons, des del qual es pot arribar fins a l’Estany Primer i d’aquí baixar fins a Grau Roig.
Com s’ha dit, l’itinerari exposat pot realitzar-se també en direcció inversa, partint de Grau Roig i seguint en direcció als Cortals.
En aquest enllaç us podeu descarregar el díptic de l’Orri del Cubil, amb un plànol de situació.
Text: Josep Font
Fitxa tècnica del recorregut
Entre els orris que descobrirem hi ha l’orri Vell, l’orri d’Emportona i el d’Encenrera, que s’està reconstruint actualment. Els estudis arqueològics que s’estan duent a terme des de fa anys han permès divulgar aquestes construccions de pedra seca i la seva tècnica, fins ara escassament conegudes.
La ruta dels vuit orris d’Encamp ens permet gaudir d’un excel·lent paisatge i conèixer les tècniques constructives en pedra seca que caracteritzen aquestes peculiars construccions del Pirineu andorrà. La ruta, que ens mostrarà indrets únics d’Andorra, disposa de tres accessos principals: Cortals i Grau Roig, amb aparcament per a vehicles, i un d’intermig a través del telecabina Funicamp.
Dades tècniques:
Dificultat: mitjana-baixa
Durada aproximada: 6 hores
Llargada: 12,3 quilòmetres
Desnivell: desnivell mitjà de 10,4%
Equipament obligatori: calçat de muntanya i aigua.
Equipament optatiu: bastons de caminar, gorra, ulleres de sol, impermeable.
Preu i Reserves online
Preu: 20 € per persona (inclou esmorzar de muntanya)
L’organització es reserva el dret a suspendre la sortida en cas de mal temps o quan el nombre d’inscrits sigui inferior a 8 persones